Nieuwsberichten

Compact voeren verhoogt melkproductie

Compactvoeren verhoogt melkproductie

compact voeren 2

Compact voeren
Compact Voeren is een vorm van TMR-voeren (total mixed ration) wat is overgewaaid uit Denemarken. Hierbij worden naast gras en mais alle krachtvoeders, losse grondstoffen en mineralen gemengd met water in één rantsoen.
Zo wordt een homogeen rantsoen gerealiseerd waarbij iedere hap van de koe dezelfde samenstelling bevat.
Door de toenemende druk op melkproductie per koe per kg fosfaat past compact voeren goed in de Nederlandse melkveehouderij.
De gezondheid van de koe staat centraal bij compact voeren. 

Voorkom selectie aan het voerhek
Een goed gemengd rantsoen heeft een gunstige invloed op de pH-verloop in de pens en verhoogt de benutting van het rantsoen. Een uitgebalanceerd rantsoen is in de praktijk vaak lastig om het juist voor het voerhek te krijgen. Belangrijk bij compact voeren is dat iedere hap voor de koe hetzelfde is, zodat de koe iedere dag een constante voeropname heeft.

Het draait om meer ligtijd
In goed gemengde rantsoenen is selecteren voor koeien niet mogelijk. Een bezoek aan het voerhek wordt alleen gebruikt om te vreten en niet om net zo lang te schuiven tot dat het lekkere deel weg is. Vaak te herkennen dat de koe heen en weer schudt om het lekkere uit te selecteren. Ook is er voor de koe geen reden om naar het voerhek te komen als de voermengwagen langskomt. Er wordt dus minder tijd besteed aan het voerhek waardoor ook de klauwen minder belast worden.
Bij een goed gemengd rantsoen is de voeropname over de dag constant en gaat de effectieve vreettijd omhoog, waardoor koeien meer tijd hebben te liggen en te herkauwen. Koeien die liggen hebben een hogere melkproductie. Een uur langer ligger levert anderhalve liter extra melk per koe per dag op. Daarnaast heeft extra ligtijd ook een positief effect op de klauwgezondheid. Selectie voorkomen levert u dus veel meer resultaat op.

Mengvolgorde
Voor compact voeren geldt een specifieke mengvolgorde:
- Eerst de losse grondstoffen en krachtvoeders toevoegen met ca 50% water, dit een halve dag laten weken
- Vervolgens gras en mineralen toevoegen
- Tot slot maïs toevoegen en mengen (de duur van het mengen is afhankelijk van de samenstelling van het rantsoen en grootte van de voermengwagen)

Kortom:
- Compact voeren zorgt voor een constante voeropname
- Geen selectie aan het voerhek
- Meer tijd om te liggen en te herkauwen

- De productie gaat omhoog
- Positief effect op de klauwgezondheid


Ontvangt u graag meer informatie over compact voeren of heeft u interesse in een demonstratie met een geschikte voermengwagen?
Neem dan contact met ons op:

Harry Koster
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-51389398

 

 Compact voeren 4

Alimix testmonial foto31

 compact voeren 1